Tarih: 23.01.2026 07:30

Trabzon'a Deniz Üstü Havalimanı: 48 Milyarlık İhale Cengiz ve ASL İnşaat'ın

Facebook Twitter Linked-in

Deniz Üstünde Yeni Bir Kapı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından projelendirilen ve Rize-Artvin ile Ordu-Giresun Havalimanları'ndan sonra Türkiye'nin deniz dolgusu üzerine kurulu bir diğer havalimanı olacak olan yeni Trabzon Havalimanı için imzalar atıldı. Halk TV'den Cengiz Karagöz'ün haberine göre, dev projenin yapımını Cengiz İnşaat üstlenecek.

Pazarlık Usulüyle Gerçekleşen İhale

20 Aralık 2025 tarihinde düzenlenen ihale, Kamu İhale Kanunu'nun rekabeti kısıtladığı gerekçesiyle eleştirilen 21/b maddesi kapsamındaki "pazarlık usulü" ile gerçekleştirildi. İhaleye 7 firma katılırken, değerlendirme sürecinin ardından 4 firmanın teklifi geçerli sayıldı. 48 milyar 199 milyon 470 bin TL'lik teklifiyle ihaleyi Cengiz İnşaat ve ASL İnşaat ortaklığı kazandı.

Ortaklığın Siyasi Bağlantısı

İhaleyi Cengiz İnşaat ile birlikte kazanan ASL İnşaat'ın sahibinin, eski AK Parti Rize Milletvekili Abdülkadir Kart olduğu belirtildi. Bu detay, ihalenin siyasi bağlantıları konusunda kamuoyunda tartışma yarattı.

Devasa Bir Dolgu ve Yüksek Kapasite

2026 Kamu Yatırım Programı verilerine göre, toplam maliyetinin 68 milyar 980 milyon TL'yi bulması beklenen projenin 2029 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında denize yaklaşık 3 milyon metrekarelik devasa bir dolgu alanı oluşturulacak. Yeni havalimanının yıllık 4 milyon yolcu kapasitesine sahip olması ve bölgenin hava trafiğini rahatlatması planlanıyor.

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —