• BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

            ORDU MERA KURULU’NUN MADEN İÇİN KARAR DEĞİŞTİRMESİNE İTİRAZ EDİLDİ

Ordu Aybastı ilçesinde maden şirketinin talebi üzerine yapılmak istenen sondaj ve yol çalışması uygundur kararına Ordu Çevre Derneği itiraz davası açtı.

Gündem 26.08.2024 12:45:00 0
             ORDU MERA KURULU’NUN MADEN İÇİN KARAR DEĞİŞTİRMESİNE İTİRAZ EDİLDİ

 Ordu ili Aybastı ilçesinde Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan Korgan ilçesindeki maden arama için yapılmak istenen sondaj ve yol açma başvurusuna önce olumsuz karar veren Mera Kurulu, şirketin ikinci talebini yeniden değerlendirerek sondaj ve yol çalışması uygundur kararına Ordu Çevre Derneği itiraz davası açtı.

 

            Ordu’nun Korgan ilçesin Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin “altın, gümüş, çinko, bakır madeni” işletmeciliği için maden arama amaçlı sondaj ve yol yapım izni başvurusuna önce olumsuz sonra da olumlu karar veren Mera Kurulu kararına tepki göstermek için Ordu Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Ordu-Giresun Temsilciliği ve Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği ortak basın açıklaması yaptı.

            Basın açıklaması Altınordu Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına parti, sendika, dernek temsilcileri de katılarak destek verdi. Ortak basın açıklamasını Ordu Çevre Derneği Ertuğrul Gazi Gönül yaptı.

 

            AÇIKLAMA METNİ

“Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan Korgan ilçemizdeki maden arama çalışması için yapılacak sondajlara Ordu Valiliği ikinci Mera Kurulu kararıyla olumlu karar verdi. Bu kararla yaylalarımız, meralarımız, tarım arazilerimiz ormanlarımız; şelale ve derelerimiz tehdit altında kaldı.

            Ordu Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Ordu-Giresun Temsilciliği, Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği olarak Aybastı ve Korganlılarla birlikte yaşam alanlarımızın maden şirketlerinin talan etmesine olanak tanıyan bu karara karşı hukuksal süreci başlatıyoruz. Ordu Valiliği Mera Kurulu daha önce maden arama sondajının olumsuz etkilerine dikkat çekerek şirket aleyhinde karar vermişti. Şimdi ne oldu da Kurul yeniden toplanarak sondaj yapılmasında sakınca görmeyen karar aldı? Bu kararın değişmesinde siyasi ayağının olduğunu iddia ediyoruz.

            Mera Kurulu’nun birinci kararında, maden arama faaliyeti kapsamında yapılacak sondaj ve yol yapım işlerinin su kaynaklarına, flora ve faunaya olumsuz etkisi olacağı ve mera bütünlüğünü bozacağı değerlendirilmesi yapılmıştır. Ne olduysa Kurul’a ikinci toplantı yaptırılarak şirket lehine rapor düzenlettirildi?

            Ordu Çevre Derneği olarak Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ve Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne SİT alanın, kültür varlıklarının olup olmadığı sorduk verilen yanıtlarda bilimsel çalışma başlatıldığı belirtilmektedir. 

            Üç dernek olarak Türkiye Ormancılar Derneği bilim heyetiyle birlikte Perşembe Yaylası’nda incelemelerde bulunduk. Alanlarında uzman dört bilim insanının hazırladığı rapora göre Korgan sınırlarında yapılacak maden arama ve işletmesinin genel olarak zararı olacağı, menderesleriyle ünlü Aybastı Yaylası’nı olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Bu raporu basınla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Ancak rapordan bazı bölümleri burada aktarmakta yarar görüyoruz.

            Raporda dikkat çeken bazı vurgular:

  1. “Ordu İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sayfasında …yaylada her yıl temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır… yaylada eşsiz güzelliğe sahip tabiat harikaları, tarihi eserler ve alanlar mevcuttur. Kümbet, Çiseli Şelalesi Karga Tepesi bunlara örnektir… 916 yıldır süren etkinlik olduğu anlaşılmaktadır. “
  2. “Perşembe Yaylası’nda hayvanlar için neredeyse 12 ay (son yıllarda kar yağmadığı belirtilmektedir) otlama olanağı bulunduğunun bir göstergesidir. Çevrede bulunan 12 yayla ile bölgede hayvancılık potansiyelinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir.”
  3. Yayla ekosistem çeşitliliği açısından sahip olduğu zenginlik ve hassasiyetinin yanında floristik açıdan da oldukça değerlidir.”
  4. “Perşembe Yaylası’nda, Karga Tepe’de genel inceleme yapılmış, hemen yakınındaki bir gölet ve bitişiğinde bir şehitlik olduğu görülmüştür. Daha sonra yayla içindeki menderesler yakından incelenmiş, mendereslerde birçok sucul bitki ve onların oluşturduğu yetişme ortamına has bitki toplumları, balık yavruları, tatlı su midyeleri ve midyelerin boş kabuklarına rastlanılmıştır.”
  5. “Perşembe Yaylası sahip olduğu menderesler ile ekolojik, biyolojik ve jeomorfolojik olarak eşsiz bir değere sahiptir. Bu özellikleriyle yaylanın Karadeniz’de bir benzeri bulunmamaktadır. Yaylanın Dünya mirası listesinde yer alması için başvuruda bulunulmuştur. Aybastı ilçesine 17 km uzaklıkta ve yaklaşık 1500 m yükseltide bulunan yayla, 1991 yılında Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.” 
  6. Perşembe Yaylası’nda oluşan mendereslerin ise aşınım yüzeyi üzerinde gelişmiş özelliği ile diğerlerinden farklılık gösterdiği belirmişlerdir. Dolayısıyla Perşembe Yaylası’nda mendereslerin, göller ve farklı menderesler şekilleri oluşturduğu özel bir ekosistem olduğu anlaşılmaktadır.”
  7. “Yaylada su kaynaklarının birbiriyle bağlantılarının bulunduğu, bu bağlantılar bozulduğunda yaylanın kendine özgü yapısının bozulacağı anlaşılmaktadır.”
  8. “Binlerce yıllık evrimsel bir süreçte meydana gelmiş olan bu bütünlüğün sondaj çalışmaları ve altın işletmeciliği sonucunda zarar göreceği ve bozulacağı açıktır.”
  9. “Perşembe Yaylası’nın mera durumunun mera komisyonu kararında belirtilen “orta” olmayıp “iyi” sınıfında olduğu anlaşılmıştır.”
  10. “…yaylada kamu yararının yüksek olduğu yani üstün kamu yararının oluştuğunu ve mutlak suretle bu özelliklerinin mevcut haliyle korunarak sürdürebilirliğinin sağlanması gerektiğini göstermektedir.” 
  11. “Sonuç olarak, Perşembe Yaylası ve çevresinde sondaj çalışmalarının iptal edilmesi ve altın işletmeciliğine asla niyet edilmemesi gerektiği görülmektedir.”

 

DEĞERLİ BASIN EMEKÇİLERİ

Sizlerin aracılığıyla halkımıza seslenmek istiyoruz. Bilim insanlarının hazırladığı rapordan da anlaşılacağı gibi tehlike büyük. Fatsa’da yaşananlar ortada. Yeni felaketleri yaşamamak için toprağımızı, suyumuzu; yaylamızı, meramızı korumak için birlikte mücadele etmemizin zorunluluğunu bir kez daha vurguluyoruz.

Buradan olumlu haber de verelim. Mesudiye, Gölköy, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde altın, gümüş, çinko, bakır madeni işletmeciliği için yapılan ÇED başvurusu kurumların olumsuz görüşleri nedeniyle iptal edilirken, Perşembe ilçesindeki maden başvurusu da zamanında süreci başlatmadığı için ruhsat iptaliyle sonuçlanmıştır. Bu iptallerde halkımızın toprağına, suyuna; geleceğine sahip çıkışlarının etkisi olduğunu biliyoruz. Bu olumlu haberi Perşembe Yaylamızı da olumsuz etkileyecek Korgan ilçemizdeki maden başvurusunda da göreceğimizi umuyoruz.

Yerin üstü ALTINdan değerlidir”

 

 

ORDU ÇEVRE DERNEĞİ

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ORDU GİRESUN TEMSİLCİLİĞİ

ORDU SAĞLIKLI YAŞAM ve EĞİTİM DERNEĞİ

            

 

 

 


Şiddetli Yağış ve Fırtınaya Karşı Dikkatli Olun!

BÖLGENİN EN BÜYÜK DEVLET ANAOKULU AÇILDI

Hamdi Fındık vefat etti

OKUL KANTİNLERİNE SIKI DENETİM

Otel Odasında Acı Son

AK Parti’den STK’lara çağrı!

Vali Erol: Mevlid Kandili birlik ve beraberliğimize vesile olsun

Ordu’da kaçakçılık operasyonu

Ordu ve Giresun’da hissedilen deprem!

Ünye’de kaçak tütün operasyonları…

Ordu’da uyuşturucuya göz açtırılmıyor!

Ordu'da "MERCEK-25" operasyonu

Zincirleme trafik kazası; 1’i ağır 5 yaralı

BAŞKAN TAVLI, “PEYGAMBERİMİZİN HAYATINI REHBER EDİNMELİYİZ”

Eğitimde Servis krizi

"Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi tanıtıldı.

Vali Erol, Ünye’de ÇED incelemesi yaptı

Tünelde araba yandı!

Torununu balkondan iterek düşüren babaanne tutuklandı

Hayriye Güllü Vefat Etti

Ordu'da "ÇEMBER-22" operasyonu

Ordu’da 371 Kaçakçılık ve Organize Suç, 947 Uyuşturucu Operasyonu…

Ordu’da 95 bin 941 sürücüye işlem yapıldı!

Ünye’de bir kişi silahla yaralandı

Kahverengi Kokarca’ya Karşı Yürütülen Mücadele Değerlendirildi

Ordu’da Ak Parti Çaybaşı İlçe Başkanı İstifa Etti

2024’ün İlk 8 Aylık Güvenlik, Asayiş ve Trafik Durumu Değerlendirildi

ÜNYE NİN KIZLARI SÜPER LİGE GALİBİYETLE BAŞLADI

Eğitimde yeni dönem başladı

Balkondan düşen çocuğun burnu bile kanamadı

Yükleniyor

ORDU DA UYUŞTURUCU SATICILARINA DARBE ÜSTÜNE DARBE

ORDU DA UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE 7 KİŞİ TUTUKLANDI

FATSA’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU

UYUŞTURUCU KAÇAĞI ,ŞÜPHELİ KADIN YAKALANDI

UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA BİR KİŞİ YAKALANDI

AYAKKABI İÇİNE SAKLANAN UYUŞTURUCU ORDU EMNİYETİNDEN KAÇAMADI

3 ARAÇTAN TOPLAM 230 KG UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

ORDU İL JANDARMA’DAN UYUŞTURUCUYA VE KAÇAKÇILIĞA GEÇİT YOK

3 KİLO UYUŞTURUCU İLE ÜNYE GİRİŞİNDE YAKALANDILAR!...

DURDURULAN OTOBÜSTEN 786 GR BONZAİ ÇIKTI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1