Tarih: 26.01.2024 13:51

BAŞKAN SARIKAHRAMAN “ÇOĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİNDEN KAYNAKLI VERİ ALINAMIYOR”

Facebook Twitter Linked-in

Tarım Bakanlığının Coğrafi Bilgi Sisteminden bilgi alınamaması nedeniyle Çiftçilerin Tarım Sigortalarını gerçekleştiremediklerinden dolayı Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahmaran basın açıklamasında bulundu.

Başkan Sarıkahraman Çiftçilerin doğal afetler sonucunda üretmiş oldukları ürünlerinin zarar görmesi sonucunda mağdur kalmamaları için Tarım Sigortalarının yapılaması konusunda Coğrafi Bilgi Sisteminden veri alınamaması sonucunda sigorta yapılamadığını dile getirdi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman Coğrafi Bilgi Sisteminden veri alınamaması sonucunda yapmış olduğu basın açıklamasında;

“ÇOĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİNDEN KAYNAKLI VERİ ALINAMIYOR”

Bildiğiniz gibi Tarım Sigorta Sistemi Fındıkta da güncellendikten sonra Karadeniz Coğrafyasında ve İlimizin ilçesinde de fındık işçisi aşırı yağmur, sel, su başkanı, toprak kayması, don vb. fırtına olayları ile ilgili fındıkta sigortalama yapıyorlardı. Bu seneye kadar bir aksama olmadan belki ufak tefek aksaklıklar olmuştur ama vatandaşımız bu sene çok ciddi anlamda sigorta sistemi ile alakalı üreticimizin sıkıntısı var. Peki nedir bu sıkıntı, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz canla başla gerçekten çalışıyorlar. Tarsim bölge Müdürlüğüne Çok teşekkür ediyorum ve bilgilendirme toplantılarımızı yapıyoruz. Tarım Bakanlığının Çoğrafi Bilgi Sisteminden Kaynaklı veri alamıyorlar. Türkiye genelinde bu sorun böyle. Bu Çoğrafi Veri Bilgi sistemi atıyorum sisin arazinizin bilgisi sistem gereği buradaki sigorta acentesinin görmesi gerekiyor. Buna karşılıkta bu sınırlar içerisindeki araziye sigorta yapıyor. Bunu Tarım Bakanlığında bir birimin ayarlaması gerekiyor.

“FELAKET VE SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR”

Bununla alakalı çok ciddi bir sıkıntımız var. Buradan siz değerli basın mensuplarının aracılığıyla Tarım Bakanlığına seslenmek istiyorum. Fındığın çok hoşlandığı havalar başlıyor. Dışarda havanın güneşli olduğunda Ocak Ayının sonuna doğru geliyoruz ve Şubat ayına gireceğiz. Bu aylarda dışarıda havanın güneşli, güzel ve ılıman olması vatandaşın bir baktığında hoşuna gider ama biz çiftçilerin hoşuna gitmiyor bu durum. Çünkü bizim gelir kaynağımız fındık. Gelir kaynağı fındığın şımarması söz konusu olursa önünden gelecek olan Mart, Nisan ayları çok tehlikeli aylardır fındık için. Bunlarla birlikte don afeti ile karşı karşıya kalırız. Fındığın açması bizi zor durumda bırakır. Bu anlamda Tarım Bakanlığının bu Coğrafi Bilgi Sistemini derhal çözümüne ulaşmalı ve üreticilerimiz bir an önce sigortasını yapmalı. Aksi takdirde bizi çok felaket ve sıkıntılı günler bekliyor demek istiyorum.” dedi.

Coğrafi Bilgi Sistemiyle yapmış olduğu açıklamadan sonra Fındık Fiyatı hakkında sorulan soruya istinaden Yapmış olduğu açıklamada Başkan Sarıkahraman;

“ALDIĞINIZ HER ŞEY YÜZDE 200 ZAMLANDI”

“Şimdi arkadaşlar Fındığın taban fiyatının açıklandığı gün biz demiştik ki ‘Fındığın en az taban fiyatı 100 TL olsun’ demiştik. Bugün olacak olayları öngörmüştük. Türkiye’de günden çok sık değişiyor. Gündem konuları uzun aralık sürmüyor. Asgari ücret 17 Bin TL oldu, emekli maaşları asgari ücretin yarısı bile değil. Aldığınız her şey özellikle tarım alanında aldığınız her şey yüzde 200 zamlandı. Bakın yüzde 100 demiyorum ve iddia ederek söylüyorum yüzde 200 zamlandı. Bakın ekmek 10 liraydı ekmek 20 lira oldu. Yani şimdi ekmek fırında yine 10 lira diyerekten laf edebilirsiniz bana. Ekmeğin gramajı aşağıya çekildi. Tekrar o aşağıya çekilen gramaj çiftli ekmek yapılarak 20 lira oldu. Kimse ekmek 10 filan demesin. Bu konu hakkında fırıncılarımızı ve buğday yapan çiftçilerimizi suçlamıyorum. Konjonktür yapı böyle. Bir köy yumurtasının tanesi 7 lira oldu. Hal böyle olunca fındıkta kim sıkıntıya giriyor. Burada üretici sıkıntıya giriyor. Mazot atıyorum her geçen gün 2-3 lira aşağıya ama sonradan 3 lira yukarıya çıkıyor. Bu nasıl olsun bununla nereye kadar gideceğiz. Gübrenin ve ilaç fiyatlarının ücretleri belli. Fındık fiyatına gelince bir an 100 liraya geldi çok iyi oldu. Kardeşim fındık fiyatı 100 TL oldu ama benim ona gıdasına ve emeğine verecek olduğum bütün materyaller yüzde 200 arttı. Fındığın fiyatı ne olmalıdır bugün derseniz 200 lira olmalıdır. Bugün piyasa karışık durumda aslında her şey karışık durumda. Fındık fiyatında alıcı Tekel Firması var, bunun işbirlikçileri var, bunun içerisinde şahsi ithalatçılarımız ve ihracatlarımız var. Onlarında yanlarında çalışanları var. Asgari ücretle birlikte onlarda karışık durumda. Yani dolayısıyla kimisi aşağıya çekiyor. Bu durumun bir an önce düzelmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Tarım Sigortası yaptırma konusunda üreticilerin zorluk çektiğini ve sigorta yaptıran vatandaşların sayısının da yok denilecek kadar az olduğunu dile getiren Başkan Sarıkahraman;

“TARIM SİGORTASI YAPTIRABİLEN ÇOK AZ VE 10 DURUMUNDA”

“Çiftçilerimizin çoğu sigorta yaptıramıyor. Tarım sigortası yaptırabilen çok az denilecek ve yüzde 10 durumunda. Dün bir acenteci arkadaşım geldi istişare yaptık. Bizi ilgilendiren yerleri aradım ve ben basın açıklaması yapacağım dedim. Belki Ünye Basını vasıtasıyla Ordu’nun ve TÜrkiyenin dikkatini çeker dedim. Tarım Bakanlığı konusunda aklıma kötü düşünceler geliyor. Bu bilerek mi yapılıyor diye düşünüyorum ama düşünmekte istemiyorum. Çünkü Tarım Sigortası devlet destekli gidiyor. Aklımıza kötü düşünceler geliyor. Üretici eğer sigortasını yaptıramazsa perişan olur, zaman da geçiyor sigorta yapılma konusunda. Başlangıç ve bitiş dönemi arasında üretici sigorta yaptıramazsa çoğu sıkıntıyla karşı karşıya kalır. O Yüzden Tarım Bakanlığının bir an önce Coğrafi Bilgi Sistemini düzeltmesini ve güncellemesini rica ediyoruz.” sözlerine yer verdi.

Ünye Medya Ajans 

Ersin Kaya

Bu gönderiyi Instagram'da gör

ÜNYE MEDYA AJANS (@unyemedyaajans)'in paylaştığı bir gönderi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —