Böcekle mücadele seferberliği!

Böcekle mücadele seferberliği!

Ünye Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısının ana gündemi, istilacı Kahverengi Kokarca böceğine karşı bölgede başlayacak seferberlik çalışması oldu.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, mücadelenin bu yıl topyekün yapılacağını, aksi takdirde gelecek yıl ülkeyi büyük felaketlerin beklediğini söyledi. 

“Tüm Türkiye şuan teyakkuz halinde olmalı.” diyen Sarıkahraman, Tarım ve Orman, Sağlık, Çevre ile Ulaştırma Bakanlıklarını ivedilikle göreve davet ederek, hep birlikte mücadeleye yönlenmek gerektiğini vurguladı. 

Kahverengi Kokarcada herkesin üstüne düşeni yaptığını belirten Altınordu Belediye Başkanı Atakan Akça, istilacı böcekle en etkili mücadelenin kışlak mücadelesi olduğunu belirterek herkesi göreve davet etti.

Ordu’da Kahverengi Kokarca’dan en büyük zararı gören ilçe olan Fatsa’nın Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Geçen yıl Fatsa’da 2 mahallemiz de zararı vardı, ama bu yıl Fatsa’da 89 mahallemizin tamamında verdiği zararla karşı karşıya geldik.” diyerek tarımda durumun ciddiyetine dikkat çekti. 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, TZOB Genel Başkanı Şemşi Bayraktar’ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısıyla görüştüklerini ve talepleri ilettiklerini söyledi. 

Soydan, Ordu’da Vali Muammer Erol başkanlığında “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Acil Eylem Planı” hazırlandığını hatırlatarak, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, paydaş kurumlar, belediyelerle birlikte eylem planını kışlak mücadelesi yaparak mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Odaların büyük bir özveriyle mücadele yaptığını belirten Arslan Soydan, . “Çiftçilerimizin ürünlerinin ve üreticilerimizin korunması yönünde herkese çağrı yapıyorum. Çünkü fındık olmazsa bölgemizde hiçbir sektör temsilcisi olmayacaktır.” mesajı verdi. 

 

Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Ekim Ayı Olağan Toplantısı Ünye Ziraat Odası ev sahipliğinde Pelitpark Sosyal Tesislerinde 19 İlçe Ziraat Odası Başkanı ve Oda Genel Sekreteri katılımıyla gerçekleşti. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda fındık ürünü başta olmak üzere tarım ürünlerini tehdit eden istilacı Kahverengi Kokarca böceği ve bu böcekle mücadele konusu masaya yatırıldı. Ziraat Odaları kendi ilçelerinde istilacı böceğe karşı yaptıkları çalışmaları aktardı. 

Kahverengi Kokarca ile mücadele yolları, mücadelenin etkin bir şekilde devam etmesi için yapılacak çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, Ziraat Odaları’nın ellerinin değil gövdelerinin taşın altında olduğu vurgulandı.

-“Kahverengi Kokarca Ziraat Odalarının tek başına üstünden gelebileceği bir olay değil” -

Toplantının ev sahipliği yapan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye’de düzenlenen toplantıda, bu böcekle mücadelede bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini söyledi.

 Sarıkahraman, bölgenin tarımını tehdit eden Kahverengi Kokarca böceğiyle 2 yıldır çetin bir mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Kahverengi Kokarca ile mücadele tek başına Ziraat Odalarının ya da ferdi olarak Ahmet’in Mehmet’in üstünden gelebileceği bir olay değil.” dedi.

-Sarıkahraman: “Bakanlıklar Türkiye’de sadece Kahverengi Kokarca ile mücadeleye yönelmeli!” -

Osman Sarıkahraman, bu böceğin ülkemiz için ciddi bir tehdit olduğunu, bu tehdidin bertaraf edilmesi için Tarım ve Orman, Sağlık, Çevre ile Ulaştırma Bakanlıklarının hep birlikte mücadeleye yönlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:

“Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı’nın, Çevre Bakanlığı’nın, Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, kokarcanın muhtemel konuşlanabileceği yerlerin ilgilileri bu taşın altına elini sokmaları gerektiğini yüksek bir sesle söylemek istiyorum. Topyekûn bu işin üzerine düşmezsek, seneye çok daha büyük felaketlerle gidecektir. Tüm Türkiye şuan teyakkuz halinde olmalı. Bu anlamda Tarım Bakanlığı’nı ivedilikle göreve davet ediyoruz.  Bütün yatırmalarını bırakmalı, Türkiye’de sadece Kahverengi Kokarca ile mücadeleye yönelmelidir.” 

-Akça: “Vatandaşımız başına gelmeden bunu idrak edemedi”

Altınordu Belediye Başkanı Atakan Akça, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sıkıntısı olan ve 2 yıldır bölgede yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca’nın çok çabuk yayılıp, hızlı çoğaldığını, istilacı bir böcek olduğunu, böceğin büyük ürün kayıplarına neden olarak zarar vereceğini anlatmalarına rağmen, başına gelmeden üreticinin bu ciddiyeti anlamadığını söyledi.

Sosyal medyada Kahverengi Kokarca ile mücadelede değişik mücadele yöntemleri üretenler olduğunu, bunlara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Akça, “Biz bunların doğru olduğunu düşünmüyoruz. Sosyal medyadaki veya piyasada bilgi kirliliğine vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin itibar etmemelerini istiyoruz. Kahverengi Kokarca ile mücadelede en etkili ve doğru yöntemin ne olduğu ile alakalı Ordu Valimiz Muammer Erol, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, işin içerisinde bilinç sahibi yerel yönetici arkadaşlarımız, Ziraat Odası Başkanları var. Bu yönetimin nasıl olacağını, daha fazla nasıl etkili ve kesin sonuca doğru gidilebileceğinin yönetimi buralardır.” dedi.

-Akça: “En önemli mücadelemiz kışlak mücadelesi”-

Kahverengi Kokarcada herkesin üstüne düşeni yaptığını, ancak zamanı ve tekniğin doğru olması gerektiğini belirten Atakan Akça, kışlak mücadelesinin önemli olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

“Tarımda doğru zamanda, doğru teknikle ve doğru materyalle mücadele etmezseniz, başarının gelme şansı yok.  Kahverengi Kokarca ile ilgili en etkili mücadelenin kışlak mücadelesi olduğunu biliyoruz. Eğer kışlak mücadelesini doğru bir şekilde, doğru zamanda doğru materyalle yapmazsak bir daha ki sene geçmiş olsun. Bu kadar net söylüyorum. Kahverengi Kokarca kış ayında avcumuzun içinde, sadece avucumuzun içini kapatacağız. Ama yazın bütün alanda. Yani 100 metrekare evdeki başarı oranı ile 20-30 dönüm arazide yapılacak mücadelenin başarı oranın bir olma ihtimali yoktur. Bizim en önemli mücadelemiz Kışlak mücadelesidir.”

-Gürsü: “Fatsa’da fındığın yüzde 70’i kokarca zararı gördü” -

Ordu’da Kahverengi Kokarca’dan en büyük zararı gören ilçe olan Fatsa’nın Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, şu açıklamayı yaptı:

“Biz, Kahverengi Kokarca zararının Türkiye’de en yoğun olarak yaşandığı bölgede yaşıyoruz. 2 yıldır büyük zarar veriyor. Geçen yıl Fatsa’da 2 mahallemiz de zararı vardı, ama bu yıl Fatsa’da 89 mahallemizin tamamında verdiği zararla karşı karşıya geldik.  Şu anda Kahverengi Kokarca zararlısının Fatsa’da çiftçilerimize verdiği zarar fındıklarının yüzde 70 çürük vaziyette. Çiftçilerin birçoğu bu fındığını satamadı, satanlarda 40-50 TL gibi çok zarar edecek fiyatlara satabilmiştir. Çiftçimizin düştüğü en kötü durum ise, ellerinde poşetler içerisinde tüccar tüccar gezerek fındıklarını satmak için çok büyük çaba sarf ettiler.” 

-Soydan: “Kahverengi Kokarca ile mücadele için Cumhurbaşkanı Yardımcımızla görüştük” -

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Kahverengi Kokarcayla mücadele için Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Genel Başkanı Şemşi Bayraktar’la birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısıyla görüştüklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı: 

“Ünye’de gerçekleştirdiğimiz Koordinasyon Kurulu Toplantımızın ana konusu Kahverengi Kokarcaydı. Üreticilerimiz gerçekten çok ciddi bir zarar içinde, psikolojik olarak etki altında.  Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Genel Başkanımız Şemşi Bayraktar’ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliye ’sinde Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile görüştük. Toplantıda ben bizzat Cumhurbaşkanı Yardımcımıza Kahverengi Kokarca ve verdiği zararı anlattım. Önümüzdeki süreçte mücadele yapılmazsa ne gibi zararlar vereceğini tekrar tekrar anlattık. Oradaki taleplerimiz, ilaçlı toplu mücadele için destek istedik. 

İlimizde Kahverengi Kokarca ile Mücadele Acil Eylem Planı, Valimiz Muammer Erol başkanlığında oluşturuldu. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, paydaş kurumlar, belediyeler ile beraber ortaya çıkan eylem planını mutlaka hayata geçirmemiz lazım. Bunun için muhtarlıklarda bir ilaçlama ekibi kurularak, bu ekiple beraber bütün çatılar, samanlıklar, ahırlar yani nokta miktarı kadar boş geçmeden ilaçlamak gerekiyor. Bu anlamda bir çalışma yapılması gerekiyor. Yani bu kışlak mücadelesini mutlaka yapmamız gerekiyor. 

-“Ziraat Odaları olarak mücadelenin her alanında olacağız” -

Her Odamız kendi imkanları çerçevesinde hem bahçelerde ilaçlamaya destek oluyor, hem kendi imkanları ile üreticilere ilaç dağıtımı gerçekleştiriyor. Odalarımız gerçekten büyük bir özveri ile alanlarda Kokarcadan kurtulması için mücadele yapıyor. Biz mücadelenin her yerinde olacağız. Çiftçilerimizin ürünlerinin ve üreticilerimizin korunması yönünde herkese çağrı yapıyorum. Çünkü fındık olmazsa bölgemizde hiçbir sektör temsilcisi olmayacaktır.”

Soydan ayrıca, Kahverengi Kokarca’dan zarar gören üreticilerin kamu bankaları ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve bu zarar gören üreticilere sıfır faizli kredi imkanı sağlanmasını istedi. 

 

ÜNYE MEDYA TV



ORDU DA UYUŞTURUCU SATICILARINA DARBE ÜSTÜNE DARBE

ORDU DA UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE 7 KİŞİ TUTUKLANDI

FATSA’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU

UYUŞTURUCU KAÇAĞI ,ŞÜPHELİ KADIN YAKALANDI

UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA BİR KİŞİ YAKALANDI

AYAKKABI İÇİNE SAKLANAN UYUŞTURUCU ORDU EMNİYETİNDEN KAÇAMADI

3 ARAÇTAN TOPLAM 230 KG UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

ORDU İL JANDARMA’DAN UYUŞTURUCUYA VE KAÇAKÇILIĞA GEÇİT YOK

3 KİLO UYUŞTURUCU İLE ÜNYE GİRİŞİNDE YAKALANDILAR!...

DURDURULAN OTOBÜSTEN 786 GR BONZAİ ÇIKTI

Türk Diyanet Vakıf-Sen Ünye şubesi 16.10.2024 Çarşamba Günü Sendika Temsilcileri Ve Üyeleriyle Birlikte İstişare Toplantısı Gerçekleştirdi

Elazığ, Malatya, Diyarbakır’da şiddetli deprem

“Temiz Bir Gelecek, Temiz Bir Dünya ile Başlar” sloganıyla Ünye Belediyesi etkinlik düzenledi.

Vali Erol, Başarılı Polisleri Ödüllendirdi

TOSFED Genel Kurulu için ORDU’dan iki delege ÜNOFF’tan!

Tütün ve Sahte İçki Operasyonlarında Yüklü Miktarda Yasa Dışı Ürün Ele Geçirildi

Ordu’da Son Bir Haftada 28 Narkotik Operasyonu: 35 Gözaltı, 5 Tutuklama

17 Bin Araç Kontrol Edildi, 2.946 Sürücüye Ceza Uygulandı

Vali Erol, Güzelordu Meliha-Lütfü Türkmen İlkokulu’nu Ziyaret Etti

Böcekle mücadele seferberliği!

Ünye’de 3 bant bilardo turnuvası sona erdi.

ÇATI İZOLASYONUNDAN ÇIKAN YANGIN KORKU YARATTI

Otomobilin Çarptığı Kadın Metrelerce Savruldu

Ordu'da “NARKOÇELİK-43” operasyonu

Ünye’de Kadın Bıçaklandı

“Limandan elde edilen gelirin Ünye’ye harcanması devlet teamülüne aykırı!”

Bolaman Havzası Projesi Kapsamında Üreticilerimize Makine-Ekipman Desteğinde Bulunuldu

Vali Erol: Rahat bir vicdanla mesaimizi bitirelim!

Ordu, Cumhuriyet’in 101. Yılına Hazırlanıyor

51 kişinin ehliyetine el konuldu

Tarihi eser kaçırırken yakalandılar!

Ünye’de cep telefonu ve emtia kaçakçılığı operasyonu

Kargoda sahte alkol ele geçirildi!

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Vali Erol Başkanlığında Toplandı

EMEP, “10 EKİM KATLİAMINI UNUTMADIK!”

İçişleri Bakan Yardımcımızın VKS Katılımıyla İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı Yapıldı

Ünye Ziraat Odası Başkanı'ndan “Biz artık, ne olur çiftçi olalım!” mesajı

Denizde Boğulma Tehlikesi Geçirmişti Yaşam Mücadelesini Kaybetti!

Yeniden Refah Ünye’de sahada…

Tarihi Meydan Hamamı’nda restorasyon başladı!

Yükleniyor