9031,82%-2,18
34,46% -0,06
36,26% -0,84
2935,45% 0,54
4929,17% -0,76
Emek Partisi Perşembe İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Esen, Cumhurbaşkanlığının hazırladığı bütçenin de önceki yıllarda olduğu gibi sermayeye avantaj sağladığını söyledi.
Emek Partisi Perşembe İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Esen, Cumhurbaşkanlığının hazırladığı bütçenin de önceki yıllarda olduğu gibi sermayeye avantaj sağladığını söyledi. Yaptığı açıklamada, halka yoksulluk ve açlık dayatılmaya devam ediliyor, dedi.
Emek Partisi Perşembe İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Esen yaptığı açıklamada bütçede öne çıkan maddeler hakkında bilgi verdikten sonra halkın asıl taleplerini dile getirdi.
Esen, “2025 bütçesi özet olarak kemer ve boğaz sıkma bütçesidir. Bakanlık bütçeleri incelendiğinde sermayeye kaynak aktarımının belirleyici bir politika olduğu da görülecektir. Bütçede işçi ve emekçilere yönelik kazanımlar öngörülmediği için asgari ücretin ve maaş artışlarının düşük tutulacağı anlaşılmaktadır. Yani sermayeye kıyak öne çıkarken halka açlık ve yoksulluk düşmektedir.” dedi.
Sosyal harcamalar kısılacak
2025 bütçesini özetleyen Esen, “Önümüzdeki yıl faiz ödemelerinde yüzde 55’lik artış var. Faiz ödemesi, sosyal yardım ve desteklere ayrılan 651 milyar liranın payın neredeyse üç katı. Sermayeden alınması gereken vergiden vazgeçilecek. Muafiyet, istisna, teşvik gibi adlarla alınmayacak verginin toplamı 3 trilyon liranın üzerinde. Kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri çerçevesinde köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli ile yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine toplam 202,3 milyar lira ödemesi öngörülüyor. Eğitime ve sağlığa ayrılan paylardan kamu hizmeti yerine sermayeye destek öne çıkıyor. Bu bütçe halk için değil, sermeyenin daha fazla kazanmasına yönelik hazırlanmıştır.” dedi.
Talepler için mücadele şart
Bütçenin en kapsamlı bir toplu sözleşme olarak nitelenmesinin doğru olacağını vurgulayan Esen, “2025 bütçesinde işçi ve emekçilerin haklarını alabilmeleri için mücadelenin şart olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bütçenin sermayenin değil, halkın bütçesi olması için bazı olmazsa olmazlar vardır. Bunları özetlersek: Vergi adaleti için çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. Servet vergisi alınmalı. Yoksulluk sınırı ve altında ücret alan emekçilerden gelir vergisi alınmamalı. ÖTV, KDV gibi tüm dolaylı vergiler kaldırılmalı. Kamusal hizmet öne çıkmalı, eğitim ve sağlık parasız olmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalı ve bütçesi kaldırılmalıdır. Bütçeden tarikat ve cemaatlere kaynak aktarılmamalı. Tarım Bakanlığının bütçesi yeniden yapılandırılmalı; küçük üretici desteklenmelidir. Örtülü ödenek kaldırılmalı, harcamalar denetlenebilmeli. İşçi, emekçi, emekli ve kamu emekçilerin ücret ve maaşları yaşanabilir seviyeye çıkarılmalıdır.” dedi.
ÜNYE MEDYA TV