Tarih: 11.10.2024 09:46

“Limandan elde edilen gelirin Ünye’ye harcanması devlet teamülüne aykırı!”

Facebook Twitter Linked-in

İYİ Parti Gurubu, özel sektöre kiralanan Ünye Limanı’ndan elde edilen gelirin Ünye Limanı’nda kullanılması ya da bu gelirin Ünye’ye hizmet etmek için kullanılması yönündeki soru önergesine Başkan Güler, “Ünye Limanından elde edilen gelir Ordu’nun tamamına, yani Türkiye’ye yapılacak.” dedi. 

“Ünye Limanı’ndan elde edilen gelirin Ünye’ye harcanması devlet teamülüne aykırı” diyen Güler, böyle bir ayrım yapılamayacağını, böyle bir ayrım yapılırsa bölgeler arası bir sürü hikayenin çıkacağını vurguladı. 

“Biz değil de başkası olsa buranın yüzüne bakmazdı. Geldiği gibi gitsin derlerdi. Biz bunu yapmadık. Burayı geliştirdik ve sonuç olarak böyle bir çalışmayla sonuçlandırdık.” diyerek göreve geldiklerinde limana sahip çıktıklarını da hatırlatan Güler, limana 4 yılda yaptıkları yatırımın parasını da çıkartarak kendi oluşturdukları yapıyı bugün kiraya verdiklerini ifade etti. 

Güler ayrıca limanın satılmadığını, 10 yıllık süreyle Ünye Çimento’ya kiralandığını belirtirken, Rusya-Ukrayna Savaşı bittikten sonra bu liman daha da cazip bir yer haline geleceğini de vurguladı. 

 

Ordu Büyükşehir Belediye Ekim ayı olağan Belediye Meclis Toplantısı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Başkanlığı’nda Ünye Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde gerçekleşti. 

Başkan Güler, toplantıda Ünye Limanının kiralama süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Başkan Hilmi Güler, Ünye Limanı’nın göreve geldikleri gün itibariyle durumunun çok kötü olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları alt ve üstyapı yatırımları sonrasında durumun düzeltildiğini söyledi. 

Toplantıda İYİ Parti grubu Ünye Limanı’ndan elde edilen gelirin yine Ünye Limanı’nda kullanılması ya da bu gelirin Ünye’ye hizmet edilmek için kullanılması yönünde önerge sundu. 

-“Limanda zaman zaman tartışmalar ve problemler çıkıyordu” -

Bu önerge üzerine gündem dışı açıklama yapan Başkan M. Hilmi Güler, şunları söyledi:

 “Ünye Limanı’nı aldığımızda Ünye Çimento’nun kullandığı bir limandı ve 2041 yılına kadar kullanım hakkına sahipti. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak kaynak kullanımı kapsamında biz burayı aldık. Biz burayı alana kadar bu liman kendi kabuğunda işleyişi olan bir yerdi. Bu limanda zaman zaman tartışmalar ve problemler çıkıyordu. Burada eskimiş vinçler vardı, bu vinçler insan güvenliğine uygun değildi. 

-“Malımıza sahip çıktık” -

Biz bu limanı aldıktan sonra bunları tamamen değiştirdik. Yani aslında malımıza sahip çıktık. Aslında Ünye Çimento kurulurken, bu liman da onların kullanımı için yapılmış bir yerdi. Bu limanın 2019 ile 2020 yılları arasında ortalama geliri 900 bin dolardı. Biz buradaki vinçleri ve ekipleri değiştirdik. Burayı tamamen disipline ettik. 

-“Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımların parasını bu süre içinde çıkarttık” -

Daha sonra 33 yıl boyunca kullanılan rıhtımın 150 metre uzunluğu vardı. Gelir gelmez 130 metre de biz uzattık. Derinliğini artırdık. Bu iş ve işlemleri yaptıktan sonra daha önce tek gemi gelirken limana diğer gemiler açıkta bekleyip demuraj (ceza) ödüyorlardı. Biz bu limanı 3 geminin rahatlıkla yanaşacağı şekli ile düzenledik. Gelirlerini artırdık. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan düzenleme sonrası limanın gelirini 2023 yılında 2 milyon 800 bin dolara kadar çıkarttık. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımların parasını bu süre içinde çıkarttık Buraya yaptığımız yatırımların karşılığını 4 yılda çıkartmış olduk. Çok akıllı bir iş yaptık. Diğer bir tabirle, kendi oluşturduğumuz bir yapıyı kiraya vermiş olduk.

-“Gelecek olan parayla da Ordu’nun 19 ilçesinde, su alt ve üstyapı yatırımları yapacağız” -

Öyle konuşulan gibi satılan bir yer yok. 10 yıllık süre için kiraya verdik. Bu süreçte iyide bir ihale yaptık. Toplam 502 milyon TL’ye ihaleye verdik. Buradan gelecek olan parayla da Ordu’nun 19 ilçesinde, su alt ve üstyapı yatırımları yapacağız. Bunların haricinde doldurduğumuz bir yer vardı. Buradan da 60 dönümlük yer kazandık. Buraya da Ro-Ro yüklemesi yapacağız. Eskiden Ünye Limanında yükler kasa kasa gidiyordu, şimdi tırları yüklüyorsunuz.

-“Rusya-Ukrayna savaşı bittikten sonra bu liman daha da cazip bir yer haline gelecek” -

Rusya-Ukrayna savaşı bittikten sonra bu liman daha da cazip bir yer haline gelecek. Burası sayesinde Ünye ve bölgesi bir avantaja da sahip oldu. Samsun-Trabzon limanları dolu. Giresun limanı dökme yük yapıyor. Yani işleyiş bizim açımızdan çok rast gitti. Birde OYAK bağlantılı olduğu için bizim için çok güzel bir sonuç oldu. Bu konuda Ünye ve bu bölge mukayeseli bir avantaj kazanmış oldu.

-“Biz değil de başkası olsa buranın yüzüne bakmazdı. Geldiği gibi gitsin derlerdi” -

Biz değil de başkası olsa buranın yüzüne bakmazdı. Geldiği gibi gitsin derlerdi. Biz bunu yapmadık. Burayı geliştirdik ve sonuç olarak böyle bir çalışmayla sonuçlandırdık. Ayrıca dolgu olarak yaptığımız alanı da kiralıyoruz. Aşağı yukarı 502 Milyon gibi rakama ihaleye verdik.  Bu 60 dönümlük alandan da 35 bin dolar her yıl kira gelecek.

-“Ayrım yapılırsa, bölgeler arası bir sürü hikaye çıkar” -

Ünye’ye zaten harcıyoruz. Ünye’ye 2019 ile 2024 yılları arasında 2,3 Milyar para harcıyoruz. Ünye Limanından elde edilen gelir ise Ordu’nun tamamına yani Türkiye’ye yapılacak. Ünye Limanı’ndan elde edilen gelirin Ünye’ye harcanması zaten devlet teamülüne aykırı. Böyle bir ayrım yapılmaz. Böyle bir ayrım yapılırsa, bölgeler arası bir sürü hikaye çıkar.

-Başkan Tavlı’dan Güler’e teşekkür -

Meclis Toplantısı’nın sonunda gündem dışı söz alan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ünye’ye yapılan yatırımlarla ilgili OBB Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte 5 yıllık aynı olan süreci olan bir kardeşiniz olarak geride bırakmış bulunmaktayız. Büyükşehir Belediyemizin ve 19 ilçemizde ilçe belediyesi arkadaşlarımızın çok güzel hizmetlere birlikte uyum içerisinde Orduya kazandırıldığına,Ordu’nun bu süre içerisinde kabuğunu değiştirdiğine hep birlikte şahit oluyoruz. Tabi bundan aynı şekilde Ünye’de nasibini aldı. 

Ordu’nun batı giriş kapısında ki vahşi çöp depolama alanı ilçemize yakışan bir hale geldi. Aynı şekilde Ünye için çok önemli olan Ünye Çamlık’tan, orada imarla katledilecek olan Çamlık burayla ilgili ticari anlamda gelir elde edecek hesaplar yapılırken, Büyükşehir Belediye Başkanımız orada yapılan imar düzenlemesiyle birlikte bu şehre ömür boyu oksijen deposu ve koru alanı olacak bir yapıya dönüştürdü.

 Süreçte Sayın Bakanımızın bakanlığı dönemimde Ünye, Fatsa ve Altınordu doğalgazla buluşmuştur. İnsanların temiz enerjiden istifa etmeleri için bu hizmetleri sunmaları gerekiyor. Altınordu ve Fatsa bunu bizden önce başardılar. Şuanda Ünye’de %15 seviyesinde şehrin ulaşım imkanı olan doğalgaz hattının %95 seviyesine gelmesine de bu süreçte vesile oldu. 

Geldiğimizde her akşam yağmur yağdığında balkonun önünde oturuyorum; acaba mazgallardan su taşacak mı diye bakarak, belimize kadar suların içinde gezdiğimizi hiç unutmuyorum.  Ama şuanda metrekareye yağan yağmuru içine alacak altyapıyı kazandırarak 2023/2024 yılını aynı miktarda yağan yağmurlara rağmen rahat bir şekilde geçirdik. 

Ünye Limanı sadece Oyak Çimento’nun kullandığı, şehrimizin aslında buradan faydalanmadığı bir yer. Zaten sürtüşmeler o biçim ticari anlamda bir gemi geldiğinde şu gemiyi çek ben yükleme yapmak zorundayım. Kendi gemimde senin için demoraj ödeyemem. Bir geminin yükleme ve boşaltma yapıldığı alanda aynı anda 3 geminin yükleme ve boşalma yapılabildiği, öbür taraftan Kruvaziyer gemisinin yanaştığına ve buraya turistlerin gelmesine imkan sağlayacak. Bunlar bu süreçte kazanıldı.”

ÜNYE MEDYA TV




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —