9031,82%-2,18
34,46% -0,06
36,26% -0,84
2935,45% 0,54
4929,17% -0,76
Ünye Turizm işletmecileri Derneği(ÜNTİD) olarak Ünye turizminin Korumalı Turizm Master Planına bağlı kalmak şartıyla, 2. Turizm Yüzyılında, Kısa vadeli, Orta vadeli ve Uzun Vadeli olmak üzere 3 etaplı bir çalışma hazırlığı gerçek
BİRİNCİ ETAP KISA VADELİ TURİZM VİZYONUMUZ,
1- KENT KİMLİĞİMİZİ KORUMAK.
Bölgenin tek Turizm kenti kimliği olan ve aynı zamanda bu kimliğin içerisinde tarihi, turizmi ve kültürü de barındıran Ünye'nin Tarihsel, kültürel, turizmsel, doğal ve sanatsal değerlerimizin yön tabelaları ile birlikte, yön alt yapısının hazırlanması için çalışmalara katılmak ve yapılan çalışmalara destek olmak.
2- ENGELSİZ BİR KENT.
Yön altyapısı ile birlikte hazırlamış olduğumuz sahanın hizmet alt yapısınıda bu hazırlığın ikinci etabına dahil etmek, bunların içerisinde doğal, turistik ve sanatsal değerlerimizin olduğu alanlarda misafirlerimizin ve yerli veya yabancı turistlerin geldiği zaman dinlenebileceği ihtiyaçlarını giderebileceği hizmet alt yapılarının oluşturulması için çalışmalar yapmak.
3- PLAJ KENTİ.
Özellikle bölgenin plaj kenti kimliği pozisyonunda olan kentimizin tüm plajlarının hizmet ve güvenlik altyapısı ile birlikte tanıtım materyalleri eklenerek turizmin hizmetine sunulmasının sağlanması.
4- MANYETİK KUM
Hazırlanan sahil ve plaj anlamındaki alt yapıları için çalışmalar yapan Ünye Turizm işletmecileri Derneği(ÜNTİD) olarak öncülüğünü yaptığımız Ünye manyetik siyah kumunun bilinirliliğinin artması ve faydaları ile ilgili tabelaların sahalara yerleştirilmesi.
5- TARİHİ ALAN HAKİMİYETİ ve TANITIM
Kent merkezimizde bulunan özellikle Kadılar Yokuşu, Orta Çarşı, Bakırcılar Arastası, Saray Hamamı, Yalı Kilisesi, Burunucu Adası, Çamlık ve Ayanikola Adası bölgesindeki değerlerimizle ilgili bilgilendirme tabelaları, vitrinsel ve hizmet altyapısının yapılmasının takip edilmesi ve desteklenmesi. Belediye, Kaymakamlık ve ÜNTİD işbirliği ile tanıtım materyalleri hazırlanılması.
6- HEDİYELİK EŞYA.
Ordu valiliği bünyesinde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ve Büyükşehir Belediyesi tanıtım çalışmalarında Öncelikle Ünye Manyetik Siyah Kumundan yapılmış hediyelik eşyaların hem gelen misafirlere verilmesi hem de tanıtım çalışmaları için fuar ve benzeri sahalara gidildiğinde tanıtımının yapılması için girişimlerde bulunulması.
7- BENTONİT VE TURİZM.
Dünyanın en kaliteli Madeni olan Beyaz Bentonitten yapılan ve bentonit'ten elde edilen sağlık ürünlerinin Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde tanıtımlarda kullanılmasının sağlanması.
8- ÇINARSUYU ÖZÜNDE KALMALI.
Karadeniz Bölgesi'nin ilk Kamp - Karavan alanı ilan edilen Çınarsuyu alanının aslına dönmesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından taahhüt edilen Gastronomi Atölyesinin ve Karavan Parkı kurulması için sıcak takibinin yapılması.
9- GENEL TURİZM YÖNETİMİ.
Özellikle bölgemizin en bakir Turizm kentlerinden olan Ordu ili, Büyükşehir bünyesinde kurulan Turizm zabıtasının renk tonunun beyaza çevrilmesi, Turizm Polisinin, Jandarmasının sayılarının arttırılarak mobil halde özellikle Turizm kenti kimliği olan Ünye'mizde de konuşlanmasının sağlanması.
10- MAVİ BAYRAK
Bölgenin ve Dünya'nın Ender Manyetik Siyah Kumlu plajlarına ve kumsallarına sahip olan Ünye'mizde Mavi Bayrak sayısının en az 5'e çıkarılmasının sağlanması.
11- TARİHİN KALESİ, ÜNYE KALESİ
Çalışmalarının sonuna gelindiği Ünye Kalemizin ulaşım, aydınlatma, özellikle ilkokul ve Mezarlığın oradan başlayarak virajdan itibaren eski Çeşmesi, ambarları ve köy evleri ile kaleye kadar olan mahallemizde bulunan tüm evlerin tarihi dokuya uygun hale getirilerek dış cephe görüntülerinin sağlanması ve turizme açılması ile ilgili çalışmaların yapılması.
12- POZİTİF AYRIMCILIK
Kanunların bölgesel ayrımcılık yapılmadan uygulamalarda, kentimizde de Ege Akdeniz gibi bölgelerde hoş görülen anlayışla yaklaşılmasını ve o yönde yönetim sağlanmasını arzu ediyoruz ve onunla ilgili çalışmalar yapılmasının önünün açılmasını istiyoruz.
13- GÜVENLİ VE MUTLU SOKAKLAR
Özellikle Sokak hayvanlarının daha sağlıklı ve insan hayatını riske atmayacak noktada olmasını sağlamak için Organize Sanayii Bölgesi'nin yanında bulunan Ünye Belediyemize ait çakıl ve beton santralinin olduğu bölgede bulunan bir alanın iyileştirilerek trafik tehlikesinden ve insanlardan uzaklaşmasının sağlanması, turizmin olmazsa olmazlarındandır.
14- TARİHİ SARAY SURLARI
Cumhuriyet Meydanı bölgesinde bulunan Tarihi Surların aslına uygun restorasyonu ve temizliğinin yapılarak aydınlatması ile birlikte Ünye Turizmine kazandırılması için çalışmalar yapmak.
15- MÜZE EV
Bölgemizin ender Tarihi Müzelerinden olan değerimizin ziyaret noktası haline getirilmesi için çalışmalar yapmak.
16- KESİNTİSİZ ENERJİ VE TURİZM
Özellikle araç modellerinde gelişen teknoloji ile birlikte eletrikli araç sayısı gün geçtikçe artıyor. Yüksek rakımlı Turizm Destinasyonlarımızın bu ataçları kullanan yerli ve yabancı turistlerin kesintisiz doğayı yaşaması için, Akkuş(Kertil veya Argan Yaylası), Çaybaşı(İlküvez), İkizce(Merkez), Ünye(Merkez), Fatsa(Merkez) Kumru(Erecek Yaylası veya merkez), Korgan(Düzoba Yaylası veya merkez) Aybastı Perşembe Yaylası veya Merkez) gibi benzeri yüksek rakımlı ilçe merkezinde veya destinasyonlarımızda Elektrikli Araç Şarz İstasyonlarının yapılması.
17- SANAT SOKAĞI
Kentimizin Sanat dünyasında söz sahibi olan sanatçılarımızın daha kimlikli ve vitrinsel bir ortamda bulunmalarını sağlayacak Sanat Sokağı çalışmasının yapılmasına destek vermek.
18-KİMLİĞE YAKIŞIR TURİZM OFİSİ
Cumhuriyet Meydanında bulunan ve mimari yapısı itibariyle amacına hizmet edemeyen Turizm Ofisinin, yolun karşı tarafına alınarak vitrinsel bir görsel ve etkin hale getirilmesi için çalışmalar yapılması.
ORTA VADELİ TURİZM VİZYONU...
1- 12 AY YAŞAYAN VE YAŞANAN DENİZ
Kara sınırı kadar neredeyse, deniz sınırı da olan Ünye'mizde özellikle denizden daha fazla faydalanmak, Tekne Turları, Deniz sporları ve su altı sporlarının da önüne açmak için, Sualtı okullarının ve eğitim sahalarının açılmasının sağlanması ile ilgili çalışmalar yapmak.
Su sporları eğitimlerine geleneksel Karadeniz 'e özgü deniz sporu olan Viya(dalga ile aletsiz yüzme) eğitimlerini eklemek ve ilgili spor için alan açmak. Su sporları ile ilgili müze oluşturulması için ilgili birimlerle iletişim kurulması önerilmektedir.
2- BÖLGESEL POZİTİF AYRIMCILIK
Bölgemizin bulunduğu coğrafi konum ve iklim şartları göz önünde bulundurularak pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilmesi için uyarılarda bulunmak. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesindeki turizm işletmelerine ve sezon hareketliliğinin yoğun olmasına karşılık pozitif ayrımcılık ilkesi kullanılarak Karadeniz turizminin desteklenmesi için en az 5 yıl geri ödemesiz ve faizsiz destek planları sunulmalıdır. Özellikle mevcut işletmelere öncelik verilmesi şartıyla, bu uygulamanın hayata geçirilmesinin sağlanması için takibi yapılacaktır.
3- KALELER KENTİ ÜNYE
Kent olarak adeta Kaleler Şehri kimliğine sahip olan Ünye'de çevresel anlamda batı yakasından başlayarak;
İkizce Gençağa Kalesi, Ünye Kalesi, Gölceğiz Kalesi, Esenkale Kalesi, Erenyurt Kalesi ve Fatsa sınırında bulunan Çıngırt Kalesi ile ilgili altyapı çalışmalarının hazırlanmasına ve turizme kazandırılması için çalışmalara destek verilmesi. Bu kazanımların alternatif rotalarla birleştirilmesi. Engelsiz turizm hedefleri için Ünye Kalesi girişine 3D gözlük uygulama alanı kurulması, acil durum istasyonlarının yerleştirilmesi, sürdürülebilir ve yerel kalkınma hedeflerine uygun olarak alternatif enerji kaynakları ile beslenen ahşap malzeme ile inşa edilmiş “Kale Cafe ve Satış Mağazası”nın yerleştirilmesi önerilmektedir.
İlgili kalelerde yapılacak olan arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları sonucu çıkarılan buluntuların sergilenmesi için Ordu Arkeoloji Müzesinin kurulması önerilmektedir. Bu müzede Kurul Kalesinden çıkarılan heykel ve buluntuların sergilendiği ayrı bir kat planının olması odak noktasını arttıracaktır.
4- 30.000 NİTELİKLİ YATAK SAYISI ve NİTELİKLİ PERSONEL
Kentimiz 2023 yılı itibariyle yaklaşık 3000 yatak kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla Orta vadeli hesapladığımızda cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk yarısına kadar bu yatak sayısının 30.000'lere çıkarılmasının sağlanması için hizmet altyapısının yapılması ve yatırımcı getirmek için çalışmalar yapılması.
Ünye’de bulunan yüksekokul ve turizm lisesi öğrencilerinin Akdeniz, Ege ve Marmara turizm bölgelerine aktarılması yerine önceliğin kendi bölgelerine verilmesi önemlidir. Turizm faaliyetlerinin nitelikli personel ile kaliteli hale getirilmesi için bu okullardaki eğitimlerin bölge turizmi odaklı olması için Üniversite ve MEB ile görüşülmesi gerekmektedir. Her iki alanda da tarihi ve kültürel envanterin tanıtımının personel eğitimlerine eklenmesi önemlidir.
5- BİLİNÇLİ TOPLUM VE NİTELİKLİ ESNAF
ÜNTİD olarak, Geçmiş dönemlerde yaptığımız Kırsal Turizm etkinlikleri kapsamında tüm işletmecilerin ve esnafların turizm bilincinin arttırılması ve turizm vizyonu geliştirilmesi için turizm kursları düzenlenmesi. Bu kurslara katılımın mecbur kılınması ve başarı ile bitiren kişilere teşvik amaçlı maddi destek sunulması önerilmektedir.
Her yıl turizm haftası kutlamalarının, kentin önemli kültürel noktalarında coşku ile yapılması için Üniversite ve MEB ile görüşmeler sağlanmalıdır. Ticaret lisesi tasarım şubesi, Turizm lisesi tüm şubeleri ve Yüksekokul tüm bölümleri ile ortak kazanımlar sağlanmalıdır. Bu etkinliklerin kapsamı personel yetiştirme odaklı ve turizm geliştirme odaklı olmalıdır. Etkinlik sonunda halkın katılım sağlayacağı anket ile turizm hedefleri denetlenmeli ve sonuçları geliştirilmelidir.
6- KUM SPA MERKEZLERİ VE SAĞLIK TURİZMİ
Sahillerinde Manyetit Siyah Kum bulunan ender kentlerden olan Ünye'de Kum Spa Merkezleri ve Kum Kaplıcası Otellerinin yapılması için çalışmalara başlanması ve destek verilmesi. Bu desteklerin verilmesi için manyetit kum alanında uzman olan kişiler tarafından eğitimler verilmesi ve sağlık turizmi konusunda gelişim gösterilmesinin sağlanması önerilmektedir.
7- TEMATİK NOKTALAR
Özellikle kentimizin Batı giriş kapısı olan Akçay Irmağı kenarında bulunan Ünye çöplüğünün rehabilite edilirken Fındık Tema Parkı ve Minia Ordu anlamında 52 adet kültür envanterine ait minyatürlerin sergilendiği ikinci bir tema park yapılması önerilmektedir.
Akçay çöplüğü ve Çınarsuyu Tesisleri arasında kalan Vecdi Diker Ormanının rehabilite edilerek vahşi bitkilerden arındırılıp, kent mobilyaları ve insani alt yapısı ile Kent bahçesi vizyonu ile hazırlanmasının sağlanması.
8- ÜNYE PİRAMİDİ VE SEYİR TERASI
Kentimiz sınırları içerisinde bulunan doğal şekli itibariyle Ünye Piramidi pozisyonunda olan Çataltepe Tepesi'ne seyir terası, doğa gözlem kulesi, trekking parkuru, hizmet ve ulaşım alt yapısı yapılarak Ünye ve bölge turizminin hizmetine sunulmasını sağlamak.
9- DOĞA TURİZMİ
Kentimizin sınırlarında bulunan en az 3 şelalenin kanyonun ve gölün(Erenyurt Şelalesi, Kaynayan Gölü, şelalesi ve kanyonu) doğa turizmi için, hizmet alt yapısı hazırlanılarak kazandırılması.
10- ANFİ-TİYATRO VE KÜLTÜR-SANAT
Atatürk Parkı'nda bulunan ve atıl durumda olan havuzun Anfi-tiyatro'ya çevrilerek kültürel ve sanatsal etkinlikler için bölgenin merkezi haline gelmesi için çalışmalar yapmak.
11- EĞLENCE TURİZMİ
Kentimize Barlar Sokağı kazandırılarak, gece hayatını daha verimli ve kontrollü bir alanda turizmin hizmetine sunulması için çalışmalar yapmak.
12- MAĞARA ve KAYA MEZARI TURİZMİ
Denize en yakın mağara olma özelliği taşıyan ve resmi altyapı anlamında birçok hizmetinin hazırlandığı Yazkonağı Mağarasında yürüyüş yolu, aydınlatma ve hizmet alt yapısı düzenlenerek turizme açılması için çalışmalar yapmak.
Bölgenin en eski kaya mezarlarından olan Tozkoparan Kaya Mezarı'nın temizliği, ziyaret yolu, yön ve bilgilendirme tabelası ve aydınlatmasının yapılmasını sağlamak.
UZUN VADELİ TURİZM VİZYONUMUZ
GÜVENLİ TURİZM SAHİLİ
1- Oteller bölgemizin bulunduğu sahil kesiminin ve tesislerimizin deniz tahribatının önlenmesi için denize dalga kıran yapılmasının takibinin yapılması.
KÜLTÜREL KAVŞAKLAR
2- Çevre Yolundan geçen ve turizmsel gezi amaçlı bölgemize gelen araçların sahil yoluna entegrasyonu için Akçay ve Çaybaşı Kavşaklarına Turizmsel Yönlendirme çalışmaları yapılması.
SINIRSIZ SAHİL YOLU
3- Akçay sınırından başlayıp Kavaklar sınırına kadar sahil güzergahında Turizm yolu(yürüyüş, koşu, bisiklet, kent mobilyaları, aydınlatma) yapılması.
4- 1.000.000 TURİST
2. Yüzyılda kentimizi tercih eden yerli ve yabancı turist sayısının 1.000.000 'a çıkarılması için sürdürülebilir çalışmalar yapılmasını sağlamak.
5- 50.000 NİTELİKLİ YATAK
Orta vadeli hedeflere göre 30 bine çıkarılması düşünülen nitelikli yatak sayımızın, uzun vadeli planında 50 bin nitelikli yatak sayısına çıkarılması hedeflenmektedir.
Tüm bu hedef ve hayallerimizin sürdürülebilir bir KORUMALI TURİZM MASTER PLANI çervesinde ve ilkelerinden hareketle; kentimize, bölgemize ve ülke turizmimize kazandırılması dileğiyle…