Tarihimizde birçok kral, padişah hep benim olsun bu yer bu yurt benim olsun diye uğraşlar savaşlar verirlerdi ama bu savaşlarda birbirlerine de pek çok şey katarlardı. Birbirlerinden etkilenirler pusulayı, yayı, oku, yaşamayı bir etkileşim için de örnek alıp uygularlardı. Fakat kötü tarafları da vardı insanları canice katletmek masum sivil insanlar topluluklar nice halk savaşlar yüzünden yerinden yurdundan olmuş katliamlar meydana gelmiştir. Günümüzde ne yazık ki hala benim olma duygusu bencillikle devam ediyor birçok toplumda.
Benlik duygusu kötümü? Hayır, kötü değil, bilakis insanı kendini ne yönde ilerlemesi gerektiğini büyümesi gerektiğini hayatına yön vermesi gerektiğini öğreten bir çeşit eğitici bir kuramdır. Ama bu benlik duygusunu kötü yöne doğru bencilce itelemek kötü kendini geliştirmek iyi bir şey bunu farklı amaçlarla yönetmek kötü bir şey algılamadığımız ya da algıladığımızı zannettiğimiz kısım burası. Basit gibi görünebilir ama toplumu oyuncak eden bir algıdır. Şimdiler de aynı savaşı sosyal medya da televizyon da veriyoruz. Biz gençlerin, ilkokul, lise çağındaki çocukların düşünceleri değişmiş durumda, zamanın “ Ye Kürküm ye “ söylemini çağımızın internet dünyasına uyarlayabiliriz. En çok ben gezdim burada, burası benim, en çok ben varım en ön planda ben varım benliğinde sosyal medyanın getirdiği birçok şeyden bir tanesi.
Dünya şov dünyası geçmişten günümüze hep bir adım önde olma çabası en öncelik benim ilk ben olma hevesi var. Dünyadaki bütün savaşlarda bu yüzden çıkmıyor mu zaten? Toplumun artık en önemli büyük bir savaşı sosyal medya, televizyon dünyası.
Yakın zamanda dünyada birçok katliam oldu ve olmaya da devam ediyor. Türkiye de facia denilecek kadar depremler, yangınlar oluyor ama şov dünyası kaldığı yerden devam ediyor şehit haberleri geliyor ama bizler hala üzülme duygusunu beceremiyoruz. Üzülme duygusunu yaşıyormuş gibi yapıyoruz ama yaşayamıyoruz. Hala nemalanma peşindeyiz. Bana dokunmayan yılan hesabındayız. Asıl önemli olanı unuttuk ya da unutturulduk ister istemez. Kendi benliğinize bencil olmadan mış gibi yapmadan nasıl dönebiliriz? Keşke demeden önce nasıl hayatta kalabiliriz? Öğrenmemiz gereken yosunu tutmadan sarmadan temizlememiz gerekmez mi? Temizlemezsek eğer yok olmaya mahkûm pas tutmuş küflenmiş beyinlerden ibaret kalırız bunun için de sürekli okumak gerekir kendinizi okuyarak araştırarak yok olmadan kurtarmalısınız.
BANU AYDIN KÖŞE YAZISI